• © Barbara Bühler

Architecture

  • Architecture Main Building

    The Kunstmuseum Liechtenstein was built by the Swiss architects Meinrad Morger and Heinrich Degelo, along with Christian Kerez. Together they have created a museum building of great structural complexity and discreet simplicity. The closed form is a "black box" of tinted concrete and black basalt stone. River pebbles embedded in the building's exterior provide a subtle coloration, forming a link to the landscape of the Rhine Valley. The hand-carved surface of the facade invites touching, and reflects the surroundings. Long rows of windows open the black cube to both inside and outside.

    The Exhibition Rooms

    Inside the black box is a perfect White Cube. The building is clearly structured with maximum space devoted to art. The visible exterior of the building corresponds almost exactly to the public exhibition spaces. There are six exhibition rooms arranged around two diametrically opposed staircases. The ground plan, reminiscent of a windmill's sails, enables diagonal views through the whole building. These exhibition rooms offer art the largest possible freedom through their clarity and precision.

    Extension Hilti Art Foundation

    With the new exhibition spaces, the Hilti Art Foundation continues and intensifies its long standing collaboration with the Kunstmuseum Liechtenstein. A visible expression of this connection is the design of the new building in the form of a cube. Conceived by the Basel based company Morger Partner Architekten, the building forms a unified presence with the Kunstmuseum Liechtenstein directly adjacent. The cubic form as well as the construction and material of the facade reflect the common bonds of the two institutions under the aegis of a single museum. As a further sign of togetherness, access to the new exhibition spaces is provided through a shared entrance with Kunstmuseum Liechtenstein. 

    • Poto: Stefan Altenburger Photography, Zürich
      Poto: Stefan Altenburger Photography, Zürich
    • Photo: Stefan Altenburger Photography, Zürich
      Photo: Stefan Altenburger Photography, Zürich
    • Photo: Stefan Altenburger Photography, Zürich
      Photo: Stefan Altenburger Photography, Zürich
    • Photo: Stefan Altenburger Photography, Zürich
      Photo: Stefan Altenburger Photography, Zürich
    • Photo: Stefan Altenburger Photography, Zürich
      Photo: Stefan Altenburger Photography, Zürich
    • Foto: Stefan Altenburger Photography, Zürich
      Foto: Stefan Altenburger Photography, Zürich
    • Photo: Sandra Maier
      Photo: Sandra Maier
    • Photo: Sandra Maier
      Photo: Sandra Maier
    • Photo: Sandra Maier
      Photo: Sandra Maier
  • Extension Hilti Art Foundation

    With the new exhibition spaces, the Hilti Art Foundation continues and intensifies its long standing collaboration with the Kunstmuseum Liechtenstein. A visible expression of this connection is the design of the new building in the form of a cube. Conceived by the Basel based company Morger Partner Architekten, the building forms a unified presence with the Kunstmuseum Liechtenstein directly adjacent. The cubic form as well as the construction and material of the facade reflect the common bonds of the two institutions under the aegis of a single museum. As a further sign of togetherness, access to the new exhibition spaces is provided through a shared entrance with Kunstmuseum Liechtenstein. 

    • Photo: Barbara Bühler
      Photo: Barbara Bühler
    • Photo: Barbara Bühler
      Photo: Barbara Bühler
    • Photo: Barbara Bühler
      Photo: Barbara Bühler
    • Photo: Barbara Bühler
      Photo: Barbara Bühler
    • Photo: Barbara Bühler
      Photo: Barbara Bühler
    • Photo: Barbara Bühler
      Photo: Barbara Bühler
    • Poto: Barbara Bühler
      Poto: Barbara Bühler
    • Photo: Barbara Bühler
      Photo: Barbara Bühler
    • Photo: Barbara Bühler
      Photo: Barbara Bühler